Staleté kořeny

STALETÉ KOŘENY – 26. a 31. 10. 2018

V pátek 26. 10. se druhá a třetí třída zapojila do celorepublikového projektu Staleté kořeny, jehož cílem bylo připomenout a oslavit 100 let od založení samostatného Československa a zároveň posílit národní a osobní identitu a inspirovat žáky pozitivními vzory v našich dějinách. (www.staletekoreny.cz)

Za použití symboliky stromu – lípy jsme si společně připomněli čtyři základní hodnoty – naše kořeny, z nichž náš národ vyrůstá: křesťanskou víru, pravdu, svobodu a důstojnost, které reprezentovaly významné historické osobnosti: Cyril a Metoděj, Jan Hus, Jan Amos Komenský a Tomáš G. Masaryk. Ve skupinách na stanovištích pak děti spojovaly obrázky osobností se základními informacemi o nich a s hodnotami, které reprezentovali. Dále pomocí metody „obíhající flipy“ střádaly odpovědi na otázky, které se týkaly hlavních znaků státu, tedy toho, co z nás dělá Čechy – kmen – např.: Jak by to vypadalo, kdyby neexistovala žádná pravidla? Jaké by to bylo, kdybychom nesměli mluvit česky? Čím jsme výjimeční? Jaké máme zvyky a tradice? … A na závěr každý dostal papírový lipový list, na který napsal své jméno,nalepil na strom a tím jsme našemu stromu nasadili korunu. Ta představuje náš národ, což jsou občané jako celek, tedy i my.

A protože ke správné oslavě narozenin patří dort a přípitek, svačinovou přestávku jsme věnovali těmto aktivitám. Emička Krausová napekla a další děti nanosily pochutiny. Zazpívali jsme českou národní hymnu, popřáli naší zemi a přiťukli. Šampáňo teklo proudem. Stoleté výročí jsme jaksepatří oslavili!

V pondělí 31. 10. jsme ještě po zopakování si jednotlivých částí stromu, pokračovali ve spolupráci na stanovištích na dalších úkolech týkajících se naší země: Luštili nápisy v hlaholici, vymýšleli si vlastní verzi hymny, třídili státní symboly, zapisovali nutná pravidla k žití a spolužití, zkoumali některé naše vynálezce a jejich vynálezy, které ovlivnily svět, a tvořili lvy z lipových listů.

Ač by se mohlo zdát, že téma je pro tak malé děti těžké, žáci zaujatě spolupracovali, reagovali a odpovídali zasvěceně na otázky. Shodli jsme se na tom, že jsme rádi Čehy a že existují důvody, proč na to můžeme být zdravě hrdí.

Děkujeme tvůrcům programu a na závěr připojujeme vlastní verzi hymny jedné ze skupin:

„Země česká je tak hezká, nejhezčí ze světa celého. Krásnou turistiku máme a vyrábíme dobré pivo z čerstvého chmelu, pečeme špekáčky s láskou. To je ta naše republika!“

Mgr. Marcela Chovancová a Mgr. Jarmila Čapková

všechny fotografie naleznete v galerii