SCHŠ a #perspektiva

Žáci sekundy gymnázia Svobodné chebské školy se zúčastnili německo-českého projektu #perspektiva, jehož tématem byly online aktivity.

V přípravné fázi se pokusili zmapovat chování uživatelů smartphonů a najít odpovědi na otázky jako např.: Které aplikace používám a proč? Je můj smartphone spíše pomocník nebo ne? Můžu se ho vzdát na delší dobu? Na co mi kvůli němu nezbývá čas? Spolu se žákyněmi německé Mädchenrealschule z Waldsassenu se pak tímto tématem intenzívně zabývali od 5. 12. do 7. 12. 2016 v německém centru pro mládež Jugendmedienzentrum T1 v Tannenlohe. Necelé tři dny tam s nadšením pracovali ve smíšených německo-českých skupinách na realizaci dvou krátkých filmů, které měly upozornit na nástrahy číhající na internetu. Vyzkoušeli si práci před i za kamerou, střih a výrobu titulků. Zároveň zjistili, že cesta od prvotního nápadu k hotovému filmu je poměrně náročná.

Vyvrcholením jejich tvůrčí práce byla slavnostní premiéra obou filmů. Vedoucí centra Philipp Reich se pochvalně vyjadřoval k natočeným filmům, a také vyzdvihl velmi dobré a přátelské vztahy, které panovaly mezi aktéry obou stran od prvního okamžiku.

Obě dílka bude možné shlédnout na Youtube nebo v rámci projektového dne na Svobodné chebské škole dne 6. 4. 2017.

Celý projekt mohl vzniknout díky finanční podpoře Rotary clubu Stiftland a Euregio Egrensis.

Děkuji Daniele Beerové, Nikole Földešové, Lucii Makovičkové, Rebecce Roupcové a Tereze Slavíkové za skvěle odvedenou práci.

Mgr. Jitka Bláhová