Přednáška o nemoci AIDS, sexu, lásce a věrnosti. 

    Ve čtvrtek 5. května se konala přednáška na téma SEX, AIDS, VZTAHY. Většina z nás měla radost z nového rozptýlení, které bylo prvotním příslibem této přednášky. Pan Tomáš Řehák nás hned při představení zaujal, na jeho formu mluvení o vážných věcech jsme nebyli zvyklí. Díky hned několika skvělým vtipům si získal naši plnou pozornost, kterou si celou přednášku pevně držel.

Krom odborných informacích o této nemoci se k nám dostalo mnoho velice smutných a dojemných příběhů z našeho blízkého okolí. Nespočet z nás se podivil, jak hojně se nemoc AIDS rozšířila v posledních letech a jak vysoké riziko představuje zábava bez zábran. Zvlášť důležitý pro mě byl přístup pana Řeháka. Věřím, že je neskutečně těžké zaujmout početné publikum napříč několika ročníky, ale jemu se to povedlo a to zejména pravdivými a na rovinu podávanými informacemi.

Všem nám přejížděl mráz po zádech při promítání fotografií nemocných a umírajících, mnoho z nich bylo věkově až děsivě blízko. Při ukázce malých dětí, které jsou již od narození nemocnými, se slečnám pomalu začínaly třpytit oči. Všichni jsme si v těchto chvílích přáli, aby nikdy tato nemoc nepotkala našeho blízkého.

Otevřeně jsme se bavili, celá naše skupina, o sexualitě, drogách, vztazích a viru HIV několik hodin. Pro všechny z nás to byl velice dobře strávený čas, využitý v poznávání spolužáků, nenucenou formou nabývání nových informací a zkušeností, které mohou pomoct s vytváření nových a lepších osobností.

Celou tuto přednášku trefně zakončila ukázka filmu Lék. Film o přijímání lidí do společnosti trpících touto nemocí, cestu nemocí a zoufalost nejbližších. Do detailu propracovaný snímek, inspirován skutečným chlapcem, se všech dotkl a po konci mnoho z nás schovávalo uslzený kapesníček do tašky.

Po ukončení přednášky bouřlivým potleskem pro pana Řeháka jsme se aspoň někteří od těchto témat neodtrhli a pokračujeme v dlouhých konverzacích. Pokud bych měla někdy opět příležitost shlédnout tento výklad, neváhám.

Bára Erbenová – Kvarta