Na Svobodné chebské škole se opět konal projektový den

Již několik let se na Svobodné chebské škole konají projektové dny, které se postupem času staly neodmyslitelnou součástí každoročního školního harmonogramu. Jedná se o milou tradici, za níž však stojí ohromná spousta práce jak ze strany studentů a žáků napříč všemi ročníky, tak ze strany jejich učitelů zodpovědných za zdárný průběh všech činností spojených s jednotlivými projekty.

A co je vlastně cílem projektového dne? Jedná se o akci, která má primárně sloužit k vytvoření pracovní atmosféry a přátelských vztahů při skupinové práci mezi žáky a studenty a k rozvíjení schopnosti řešit a prezentovat řešení problémů. Cílem přitom je, aby prezentované projekty byly zábavné a v neposlední řadě i poučné. Pravidelně jsou zváni všichni příznivci naší školy a také ti, kteří by rádi poznali naše pedagogy, žáky a studenty či atmosféru ve škole. Žáci a studenti na prezentaci projektů představují výsledky mnohahodinové práce na řešení náročných úkolů v rámci takřka všech předmětů vyučovaných na škole.

Letos byl projektový den naplánován na čtvrtek 20. února. Projekty z oblasti přírodních i humanitních věd byly našimi žáky a studenty za podpory pedagogů prezentovány v průběhu celého odpoledne a bylo jich tolik, že došlo k obsazení prakticky všech učeben.

Na návštěvnost jsme si po celou dobu trvání akce rozhodně nemohli stěžovat a je nutno podotknout, že všichni měli plné ruce práce. Odměnou nám všem bylo nadšené uznání a zájem ze strany návštěvníků.

A jaká byla témata letošních projektů? Na prvním stupni bylo možno spatřit krásně a precizně zpracované prezentace a výtvory týkající se vlastivědy a historie Chebska či Národního divadla. Mladší žáci předvedli svůj um a fantazii v projektech nazvaných Veselá abeceda či Veselý rok

Fyzikálnímu a chemickému pokusnictví se věnovali mimo jiné na druhém stupni a na gymnáziu, kde se mohli přítomní seznámit se zajímavými chemickými či fyzikálními experimenty. Pozadu nezůstala ani sekce humanitní. Připravena byla prezentace zajímavých konverzačních témat v německém jazyce. Následně bylo možno se naplno věnovat nejen dráždění svých chuťových pohárků v rámci zajímavého projektu věnovanému Indii, kde nechyběla ani ochutnávka specialit. A jelikož je důležitá i strava nemateriální, bylo připraveno i několik uměleckých chodů v podobě výstavky výtvarných děl věnovaných staroegyptské tématice. Nezapomněli jsme ani na sport v podobě ohlédnutí za nejvýznamnějšími českými sportovními úspěchy uplynulého století.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem návštěvníkům za možnost společného strávení těchto neopakovatelných chvil a věříme, že podobný zájem o dění na naší škole bude mezi veřejností přetrvávat i nadále.

Kolektiv SCHŠ, žáci a studenti.