Evropský den jazyků 2019 na Svobodné chebské škole

Dne 26. 9. 2019 jsme společně s dětmi na prvním stupni Svobodné chebské školy oslavili Evropský den jazyků (The European Day of Languages), který je iniciativou Rady Evropy ve Štrasburku.

Motto letošního roku bylo „Talk to me!“ (přeloženo „Mluv se mnou!“). Žáci si připravili vystoupení a na školním dvoře je předvedli svým spolužákům i třídním učitelkám.

Anglický jazyk se na naší škole učí děti již od první třídy. Prvňáčci se všem představili formou písničky. Druháci naučili své kamarády písničku s kouzelnými slovíčky, a to dokonce ve znakovém jazyce. Chtěli tím vyjádřit, že slova jako prosím a děkuji se mají často používat a máme spolu mluvit s úctou. Znakový jazyk jsme k písničce zvolili proto, že se máme učit mluvit se všemi lidmi, protože každý je důležitý.

Třetí třída už se naučila složitější a rychlejší píseň a pomohla nám navodit veselou a příjemnou atmosféru.

Čtvrtá třída si pro ostatní připravila dramatizaci knihy Petra Horáčka „The Fly“.  Představení se jim velmi povedlo a mohli jsme společně přemýšlet nad tématem přátelství. Hlavní postavy jsme se pak zeptali, jak se cítila, když ji všichni od sebe stále odháněli a děti si mohly uvědomit, že by bylo hezké, kdybychom byli spolu všichni kamarádi a nikdo se nemusel cítit špatně.

Pátá třída si pro věkově smíšená družstva připravila zábavné úkoly v angličtině. Děti musely sbírat razítka do pasu, aby je piloti a letušky z páté třídy pustili na palubu letadla a děti si pak mohly „doletět“ pro odměnu. Dětem patří velká pochvala za to, jak spolupracovaly a zvláště za to, jak se starší žáci starali o mladší děti v týmu.

Poděkování patří také septimánům, kteří pomohli s organizací dětí a po dobu čekání na práci na stanovištích je učili jednoduché anglické jazykolamy.

Všichni si společný čas užili, o něco lépe se poznali a domů si odnášeli nejen motivaci k učení se cizím jazykům, ale i k budování kamarádských vztahů.

Za SCHŠ Mgr. Radka Frimelová.